මෙන්න අරක්කු ගැන
අරක්කු
මොනවද මේ අරක්කු කියන්නෙ
අරක්කු යනු ඉන්දියානු උප මහද්වීපයේ සහ අග්නිදිග ආසියාවේ සාමාන්යයෙන් නිපදවන ලද ආසවනය කළ මධ්යසාර පානයකි. එය පොල් මල් හෝ උක් පැසුණු යුෂ වලින් සාදන ලද අතර ධාන්ය (උදා: රතු සහල්) හෝ පලතුරු අනුව වෙනස් වේ. එය සමහර විට අරාක් ලෙස අක්ෂර වින්යාසය,හෝ සරලව හැඳින්වෙන්නේ 'රාක්ක හෝ රාක්' ලෙසිනි.එය අරක්කු හෝ අරක් ලෙස හඳුන්වන අසමෝදගම් රස කළ ආසවනය සමග පටලවා නොගත යුතුය
අරක්හි ප්රාථමික මෝස්තර දෙකක් එකිනෙකට වඩා බෙහෙවින් වෙනස් ය: බටේවියා අරැක් බොහෝ විට පැහැයෙන් පැහැදිලිය(වතුර පාට),නමුත් අඳුරු රම් වලට වඩා රසකාරක පැතිකඩක් ඇත, එයට සුවිශේෂී “ෆන්ක්” හෝ “හොගෝ” ලබා දී ඇත.(පැසුණු රතු සහල් වගේ ඒව)
ලංකාවෙ අරක්කු ඊට හාත්පසින්ම වෙනස්ව, වඩාත් දුක්ඛිත හා සියුම් දෙයකි. එහි කොග්නැක් සහ රම් පිළිබඳ ඉඟි සහ සියුම් මල් සටහන් රාශියක් ඇත. මෙම මෝස්තර දෙකම දේශීය පුරවැසියන් විසින් "නිවසේදී" සාදා ඇති අතර ඒවා ඉදිරිපත් කිරීමේදී සඳ එළියකට(දුඹුරු පාට)වඩා සමාන විය හැකිය
ස්ට්රැබෝ(වාර්ථා කරුවෙක්)වාර්තා කරන්නේ ඉන්දියානුවන් අරකු ලෙස හඳුන්වන සහල් වලින් බීම වර්ගයක් සෑදූ බවයි. අරකු සියළුම "නව ලෝක" ආත්මයන්ට පෙර පුරෝකථනය කරයි, එය ඇගාර්ඩියන්ට් සඳහා මව(උපත) වන බැවින් (එය රම්, රූම් ඇග්රිකෝල් සහ රොන් වල මවුපියන් විය).ජෙනෝවිස් වෙළෙන්දෝ කැනරි දූපත්වල උක් නිෂ්පාදනයේ අතුරු ඵලයක් ලෙස නිර්මාණය කළහ. සීනි සෑදීමට අමතරව, ඔවුන්ගේ වර්ධනය වන පාරිභෝගික ලැයිස්තුව සඳහා ආනයනය කරනවා වෙනුවට ඔවුන් අරක්කු නිෂ්පාදනය කළහ. පැසවීම ක්රියාවලිය වැඩිකිරීම සඳහා යීස්ට් සහ අනෙකුත් දිලීර අඩංගු රතු සහල් සහ උද්භිද විද්යාත්මක KAKE භාවිතා කරමින් වෙනත් මුල් අරා මොලස්කාවන් හා ජලයෙන් ආසවනය කරන ලදී (මෙම තාක්ෂණය වසර දහස් ගණනක් චීනයට සොයා ගත හැකි අතර ආසවනය උපත ලැබීමට පෙර පවා😱😱😱).ක්රි.පූ 800 දී එය ඉන්දියාවේ ආසවනය කර ඇති බව කියැවෙන නමුත් පාම් වයින් සහ පැසුණු උක්-බීම මෙම කාලය තුළ නිපදවන අතර විධිමත් ආසවනය සිදුවන බව සියලු දෙනා විශ්වාස නොකරති.
ආසියාවෙන් පිටත,ඉන්දියානු මධ්යසාර ව්යාප්තියේ පොදු සංඝටකයක් වූ අතර ඕලන්දයේ සහ ස්වීඩනයේ විශේෂයෙන් ජනප්රිය විය. මහාද්වීපික එක්සත් ජනපදයේ, නව ස්වීඩනයේ සහ නව නෙදර්ලන්තයේ යටත් විජිතවල පරිභෝජනය කරන ලද පළමු ආසවනය කරන ලද අරක්කු එය විය.
නිශ්චිත සම්භවය කුමක් වුවත්,ආසියාව සහ නැගෙනහිර මධ්යධරණි මුහුද පුරා නිපදවන විශාල වශයෙන් සම්බන්ධයක් නැති,ආසවනය කළ ඇල්කොහොල් රාශියක් සංකේතවත් කිරීමට අරක්කු පැමිණ ඇත.මෙයට බොහෝ දුරට හේතු වී ඇත්තේ 14 වන සියවස තුළ මැද පෙරදිග පුරා ආසවනය පිළිබඳ දැනුම ව්යාප්ත වීමයි.එකල ආසවනය සමග සමපාත වූ එකම වචනයේ විවිධ ලතින් හෝඩියේ ස්වරූප භාවිතා කරමින් සෑම රටක්ම තමන්ගේම මත්පැන් නම් කර ඇත(අරක්,අරකා,අරකි,අරිකි,අරක්,ඇරැක්, රාකි,රාක්).1864 ඉංග්රීසි සහ ඕස්ට්රේලියානු ඉවුම් පිහුම් පොත් අරක්කු විස්තර කළේ "නැගෙනහිර ඉන්දීය කොදෙව් ආධ්යාත්මික මත්පැන් වර්ගයක් ලෙසයි. මෙම පදය හෝ එහි දූෂණය නැගෙනහිර ඕනෑම ආත්මීය මත්පැන් වර්ගයක් සඳහා යොදනු ලැබේ. කෙසේ වෙතත්, එය නිතරම සහල් සහ සීනි වලින් ආසවනය කර කොකෝවා ඇට යුෂ සමග පැසවීම සිදු කරයි.
ඉන්දුනීසියාව තුළම අරක්කු යන යෙදුම අරක්කු විස්තර කිරීම සඳහා තවමත් බහුලව භාවිතා වේ.අරක්කු(හෝ සහල් වයින්)යටත් විජිත යුගයේ ජනප්රිය මත්පැන් පානයකි.එය ඉන්දුනීසියාවේ "රම්" ලෙස සලකනු ලබන්නේ රම් මෙන් එය උක් වලින් ආසවනය කර ඇති බැවිනි.එය තවමත් ආසවනය කළ බඳුනකි.පැසවීම ආරම්භ කිරීම සඳහා දේශීය පැසුණු රතු සහල් දේශීය යීස්ට් සමඟ ඒකාබද්ධ කර ආසවනයෙහි අද්විතීය රසය හා සුවඳ ලබා දෙයි. එය දළ වශයෙන් ආසවනය කර ඇත. 70% ABV. රම් මෙන්,බටවියා-අරක්කු බොහෝ විට විවිධ මුල් මිශ්රන වල සම්මිශ්රණයකි.
ඉන්දුනීසියාවේ දීර් established තම ස්ථාපිත අරක්කු සමාගම් වලින් එකක් වන්නේ 1872 වන විටත් ව්යාපාරයේ යෙදී සිටි බටවියා අරක්කු සමාගම (ලන්දේසි බටාවියා-ඇරැක් මාට්ස්චැපිජ්)1901 දී සීමිත වගකීම් සමාගමක් බවට පත්වූ අතර 1950 දශකයේ මුල් භාගයේ දී තවමත් ක්රියාත්මක වීම නිසාවෙනි.බටවියා ඇරැක් සමාගම නෙදර්ලන්තයට අරක්කු අපනයනය කළ අතර ඇම්ස්ටර්ඩෑම් හි කාර්යාලයක් ද තිබුණි. බටවියා අරක්කු සමාගම විසින් නිෂ්පාදනය කරන ලද සමහර අරක්කු සන්නාමයන් වූයේ KWT (පැරණි ජකර්තා හි බන්ඩෙන්ගන් (කම්පුන්ග් බාරු ප්රදේශයේ නිෂ්පාදනය කරන ලද)සහ OGL ය. උතුරු යුරෝපයේ සහ දකුණු ආසියාවේ තවමත් බහුලව දක්නට ලැබෙන බටවියා අරක්කු එක්සත් ජනපදයේ සොයා ගැනීම දුෂ්කර විය හැකිය. බටවියා-අරැක් වැන් ඕස්ටන් යනු මෑතකදී ලබා ගත හැකි සන්නාමයකි.
එහි පන්ච් භාවිතය මුල් ඇමරිකානු බාර්ඩෙන්ඩර් ජෙරී තෝමස් විසින් සටහන් කරන ලදී."මේ රටට ආනයනය කරන ලද අරක්කු වලින් වැඩි ප්රමාණයක් සහල් වලින් ආසවනය කර ඇති අතර එය බටේවියාවෙන් පැමිණේ.එය රසකාරක පන්ච් හැර ඇමරිකාවේ භාවිතා වන්නේ අල්ප වශයෙනි.එහි රසය අරක්කු වයස සමඟ බොහෝ සෙයින් දියුණු වේ. එය ඉන්දියාවේ සමහර ප්රදේශවල බහුලව භාවිතා වන අතර එය පොල් ගසේ යුෂ රා වලින් ආසවනය කරනු ලැබේ.
ඉන්දුනීසියාවේ, අරක්කු බොහෝ විට සඳකඩපහණ(ලංකාවෙ තියෙන ඒව නෙවෙයි හොඳේ)ආකාරයක් ලෙස නිර්මාණය වේ.
මෙතෙනෝල් අඩංගු ඉන්දුනීසියානු අරක්කු,මෙතේනෝල් විෂ වීමෙන් දේශීය හා සංචාරක මරණවලට හේතු වී ඇත.අරක්කු සමාජීය හා සංස්කෘතික වශයෙන් වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි,එය බොහෝ විට ජලය සමග තනුක කර ඇත,මිතුරන් සමඟ බෙදා ගනී,ආගමික උත්සවවලදී සුළු වශයෙන් බීමත්ව සිටී.කෙසේ වෙතත්, සංචාරක කර්මාන්තයේ වර්ධනය,ලාභ මධ්යසාර අවශ්යතාවය සහ මත්පැන් ආනයන බදු සහ රෙගුලාසි වැඩිවීමත් සමඟ අරක්කු බාර්වල බොහෝ මිශ්ර බීම සඳහා තෝරා ගැනීමක් බවට පත්විය. අරක්කු නිෂ්පාදනයේ සහ ජනප්රියතාවයේ වර්ධනයත් සමඟ මෙතනෝල් විෂ වීමෙන් වැඩි මරණ ප්රමාණයක් වාර්තා විය. අරක්කු සාමාන්යයෙන් කළු වෙළඳපොලේ විකුණනු ලැබේ(නියාමනයකින් තොරව හරිද.අර Dark web වල වගේ)සමහර විට අරක්කු ශක්තිමත් කිරීම සඳහා මෙතිනෝල් එකතු කරනු ලැබේ.
ආසවනය කළ හා නොකැඩූ මධ්යසාර බීම සඳහා පිලිපීන වචනයක් වන ඇලක් යනු අරාබි වචනයෙන් "අරක්" යන වචනයෙනි.“අරක්” යන වචනය විශේෂයෙන් භාවිතා කරනුයේ ඉලොකානෝ හි ය.පිලිපීනයේ අරක්කු ප්රධාන වශයෙන් ආසවනය නොකෙරේ. පාම් යුෂ (විශේෂයෙන් පොල්, නයිපා පාම්, හෝ කාං පාම්),උක් හෝ සහල් වලින් ඒවා ලබා ගත හැකිය. සාම්ප්රදායිකව ආසවනය කරන එකම දේශීය මත්පැන් වන්නේ තල් මල් යුෂ වලින් සාදන ලද ලැම්බනැග් ය.යුෂ රබර් කිරි කැපීමට සමාන උණ බඳුන්වලට අස්වැන්න නෙළා,පසුව පිසින ලද හෝ පැසවීමෙන් මෘදු-මධ්යසාර පොල් රා ටියුබ් ලෙස හැඳින්වේ. ජනප්රිය පානයක් වන ටියුබ්,ලැම්බනැග් නිෂ්පාදනය සඳහා තවදුරටත් ආසවනය කරනු ලැබේ.
ඉතාලි ගවේෂකයෙකු වන ඇන්ටෝනියෝ පිගෆෙටා කියා සිටියේ 1521 දී ඔහු පලවාන් සහ ඒ අවට දූපත් වල පානය කළ රා ආසවනය කළ සහල් වයින් වලින් සාදා ඇති බවයි. කෙසේ වෙතත් ඔහු බොහෝ විට ආසවනය නොකළ සහල් වයින් වන පන්ගසි ගැන සඳහන් කරයි
ශ්රී ලංකාවෙ අරක්කු ගැන තමයි මේ
"සිලෝන් ඇරැක්"
ශ්රී ලංකාව විශාලතම පොල් රා නිෂ්පාදකයා වන අතර 1992 වන තෙක් රජය එහි නිෂ්පාදනයේ වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කළේය.
ජලය හැරුණු විට, සමස්ත නිෂ්පාදන ක්රියාවලියම එක් අමුද්රව්යයක පැසවීම හා ආසවනය වටා කැරකෙයි,පොල් ගසකින් (කොකෝස් නුසිෆෙරා) විවෘත නොකළ මල් යුෂ.සෑම උදෑසනකම උදේ වරුවේ රා ලෙස හඳුන්වන පිරිමින් පොල් ගස් මුදුන් අතරට ගමන් කරන්නේ තද ලණු මෙන් නොව සම්බන්ධක ලණු භාවිතා කරමිනි.එක් ගසක් දිනකට ලීටර් දෙකක් දක්වා ගත හැකිය.
එහි සාන්ද්රිත සීනි සහ යීස්ට් අන්තර්ගතය නිසා අල්ලා ගන්නා ලද ද්රව ස්වභාවිකව හා වහාම “රා”, ටුවාක් හෝ ඉඳහිට “පාම් වයින්” නමින් මෘදු මත්පැන් පානය කරයි. එකතු කිරීමෙන් පැය කිහිපයක් ඇතුළත රා,තේක්ක හෝ බෙරියා කෝඩිෆෝලියාවේ ලී වලින් සාදන ලද "වොෂ් බැක්ස්" නමින් විශාල ලී බඳුන්වලට වත් කරනු ලැබේ. ස්වාභාවික පැසවීම ක්රියාවලිය ඇල්කොහොල් අන්තර්ගතය 5-7% දක්වා ළඟා වී ආසවනය සඳහා සූදානම් යැයි සලකන තුරු සේදීමේ ක්රියාවලිය තුළ දිගටම කරගෙන යාමට අවසර දෙනු ලැබේ.
ආසවනය යනු සාමාන්යයෙන් පියවර දෙකක ක්රියාවලියක් වන අතර එය බඳුන් නිශ්චල, අඛණ්ඩ නිශ්චල හෝ දෙකේම එකතුවකි. පළමු පියවර වන්නේ "අඩු වයින්", 20 ත් 40% ත් අතර ඇල්කොහොල් අන්තර්ගතයක් සහිත ද්රවයකි.දෙවන පියවර මගින් 60 සිට 90% දක්වා ඇල්කොහොල් අන්තර්ගතයක් සහිත අවසාන ආසවනය සිදු වේ. එය සාමාන්යයෙන් 33% ත් 50% ත් අතර ප්රමාණයක් (ABV) හෝ 66 සිට 100 දක්වා සාධනය අනුව ආසවනය කරනු ලැබේ. සම්පූර්ණ ආසවනය කිරීමේ ක්රියාවලිය පැය 24 ක් තුළ අවසන් වේ. පොල් රා වල විවිධ මිශ්රණ සැකසීමේදී වෙනස් වේ, නමුත් නිස්සාරණය කරන ලද ආත්මය අමු, නැවත නැවත ආසවනය කළ හෝ පෙරීම හෝ රසය, වර්ණය සහ සුවඳ අවශ්යතා මත පදනම්ව අවුරුදු 15 ක් දක්වා පරිණත වීම සඳහා නැවත හල්මිල්ලා බඳුන්වලට මාරු කළ හැකිය.
රා වල වාරික මිශ්රණයන් වෙනත් අමුද්රව්ය එකතු නොකරන අතර මිල අඩු හා පොදු මිශ්රණ බෝතල් කිරීමට පෙර උදාසීන ආත්ම සමඟ මිශ්ර වේ. බොහෝ අය රසය විස්තර කරන්නේ “… විස්කි සහ රම් අතර සම්මිශ්රණයක්” හා සමාන වන නමුත් එකවර වෙනස් ලෙසිනි.
පොල් අරා සාම්ප්රදායිකව පරිභෝජනය කරනු ලබන්නේ ශ්රී ලංකාවේ ගැමි ප්රදේශ වල වේ
නිෂ්පාදන වර්ග
ශ්රී ලංකාවේ මත්පැන් පිළිබඳ මධ්යසාර හා තොරතුරු ඖෂධ තොරතුරු මධ්යස්ථානයේ 2008 වාර්තාවට අනුව, අරක්කු වර්ග විශාල ප්රමානයක් ඇත.
ඉහළම පරිමාවකින් නිපදවන විශේෂ අරක්කුය, 2002 සහ 2007 අතර නිෂ්පාදනයේ දෙගුණයක් විය.
මොලැසස් අරක්කු යනු අවම වශයෙන් සැකසූ වර්ගයක් වන අතර එය පොදු වර්ගය ලෙස සැලකේ. කෙසේ වෙතත්, සමස්තයක් වශයෙන්, අරක්කු යනු ශ්රී ලංකාවේ පරිභෝජනය කරන වඩාත්ම ජනප්රිය දේශීය මධ්යසාර පානය වන අතර පහත දැක්වෙන කාණ්ඩ තුනට ගැලපෙන විවිධාකාර වෙළඳ නාම ලෙස නිෂ්පාදනය කෙරේ
වාරික වයස්ගත වූ, ආසවනය කිරීමෙන් පසු, හල්මිලා බඳුන්වල අවුරුදු 15 ක් දක්වා වයස්ගත වන අතර, මිශ්ර වීමට පෙර අමුවට පරිණත වීමට හා මෘදු කිරීමට. වාරික වෙළඳ නාම අතරට ලංකාවේ අරක්කු, VASOA,VX, වැට් 9, පැරණි සංචිතය සහ අමතර විශේෂ ඇතුළත් වේ.
වාරික පැහැදිලි කිරීම සාමාන්යයෙන් වයස්ගත නොවන නමුත් බොහෝ විට ආසවනය කර/හෝ එහි රසය මෘදු කිරීම සඳහා කිහිප වතාවක් පෙරීම සිදු කරයි. වාරික පැහැදිලි වෙළඳ නාම අතර ද්විත්ව ආසවනය සහ නිල් ලේබලය ඇතුළත් වේ.
පොදු වන්නේ මොලැසස් වලින් නිපදවන වෙනත් ඇල්කොහොල් සමඟ මිශ්ර කර හෝ උදාසීන ස්ප්රීතු සමඟ ෆිලර් ලෙස මිශ්ර කිරීමයි.
ශ්රී ලංකාවේ විශාලතම නිෂ්පාදකයින්, ඔවුන්ගේ 2020 වාර්ෂික රා නිෂ්පාදනය මත පදනම්ව ලැයිස්තුගත කර ඇත
DCSL (ශ්රී ලංකාවේ ස්කාගාර සමාගම), ලීටර් මිලියන 37.25 කි
රොක්ලන්ඩ් ඩිස්ටිලරීස් (පුද්ගලික) සමාගම, ලීටර් මිලියන 2.18 කි
අයිතිහාසිකව අරක්කු අර්තාපල් වලින් ආසවනය කරන ලද ශාන්ත හෙලේනා දූපතේ පොදු පානයකි.ශාන්ත හෙලේනා පාලනය කළ ඉන්දියාව සහ එංගලන්තය අතර එය අඩක් ලෙස භාවිතා කළ නැගෙනහිර ඉන්දියා සමාගමේ බලපෑම් නිසා විය හැකිය.
ස්වීඩනය සහ ෆින්ලන්තය
ස්වීඩනයේ හා ෆින්ලන්තයේ බටවියා-අරක් අයිතිහාසිකව වෙනත් අමුද්රව්ය සමඟ මිශ්ර කර ස්වීඩන් පන්ච් (දැන් පෙර සූදානම් කළ බෝතල් වලින් ලබා ගත හැකිය). 30% කට ආසන්න සීනි ප්රමාණයක් තිබුණද මධ්යසාර ප්රමාණය සාමාන්යයෙන් 25% ට වඩා වැඩි නොවේ. මුල් වට්ටෝරුව ජලය, සීනි, ලෙමන් සහ තේ සහ/හෝ කුළුබඩු (ප්රධාන වශයෙන් සාදික්කා) සමඟ අරක් මිශ්රණයකි.අද පන්ච් කහ පැහැති බෙදුණු කව්පි සුප් සමඟ උණුසුම්ව පානය කරනු ලැබේ,නැතහොත් කෝපි සමඟ රාත්රී ආහාරයෙන් පසු පානයක් ලෙස සිසිල් කරනු ලැබේ (විශේෂයෙන් ශිෂ්ය රටවල රාත්රී භෝජන සංග්රහවලදී).එය පේස්ට්රි සහ රසකැවිලි වර්ග කිහිපයකම රසකාරකයක් ලෙස භාවිතා කරයි.අරක්කු යන නම සමහර පේස්ට්රි සඳහා තවමත් රඳවාගෙන ඇත, උදාහරණයක් ලෙස ඇරැක් බෝල්, පන්ච්ෂ්රුල් වැනි දේ සඳහා පන්ච් භාවිතා වේ. ෆින්ලන්තයේ,අරක්කු(හෝ රම්) සාමාන්යයෙන් ෆින්ලන්ත සාම්ප්රදායික පේස්ට්රි වලින් එකක් වන රූනබර්ග් ටෝර්ට්ස් සෑදීමේ එක් අංගයක් ලෙස සේවය කරයි
අරාබි (derived, ʿaraq) යන අරාබි වචනයෙන් ව්යුත්පන්න වූ වචනයේ තේරුම 'ආසවනය' යන්නයි. මැද පෙරදිග හා ආසන්න නැගෙනහිර ප්රදේශවල අරාක් යන වචනය සාමාන්යයෙන් මිදි වලින් ආසවනය කර ඇති අතර අසමෝදගම් රසයෙන් යුක්ත වේ
අරක්කු මෙන් නොව,සමහර ප්රවීණයන් විසින් අරක්කු යන වචනය ව්යුත්පන්න කර ඇති අතර එය ඉන්දියාවේ තල් ගසකින් හා ඇකේකා ගසෙන් ආරම්භ වූ අතර බොහෝ වර්ගවල අරක්කු සඳහා පදනම ලෙස භාවිතා කරයි.1838 දී සැමුවෙල් මෝර්වුඩ්ගේ මත්පැන් පිළිබඳ ඉතිහාසය ප්රකාශයට පත් කරන ලදී. අරක්කු යන මාතෘකාව යටතේ ඔහු මෙසේ පැවසීය
අරක්කු යන වචනය ඉන්දියානු සම්භවයක් ඇති බව වාග් Scientists විසින් තීරණය කරනු ලැබේ; කෙම්ප්ෆර් පවසන පරිදි, එය සෑදී ඇත්තේ පුවක්-නට් ගසෙන් යැයි අනුමාන කිරීම නිවැරදි නම් එය පැහැදිලිය.එම පලතුරෙන් උකහා ගත් පරිදි, එම නම ඇති සියලුම මත්පැන් සඳහා නම ලබා දී ඇත.සමාන මත්පැන් බලපෑම්. ශිෂ්ශ්ය සම්පන්න කලාව මෙතරම් ඉක්මනින් වගා කර ඇති නැගෙනහිර රටවල අරක්කු යන පදය සුලභව දක්නට ලැබෙන අතර,ටාටාර්වරුන්ට මෙම වචනය ලැබුණේ චීන හෝ වෙනත් පෙරදිග ජාතීන් සමඟ ඔවුන්ගේ නැගෙනහිර සම්බන්ධතා හරහා යැයි සිතීම වඩා සාධාරණ ය.
ඔවුන්ගේ භාෂාවට විදේශීය ව්යුත්පන්නයක් හෝ ඔවුන්ගේම සාමාන්ය පදයක් ලෙස. සියලු ඉන්දියානු සාහිත්යයේ ශ්රේෂ්ඨතම ප්රභවය වන අතර සෑම පෙරදිග උපභාෂාවක ම මවුපියන් වන සංස්කෘත භාෂාව බ්රාහ්මණවරුන්ගේ පුස්තකාලවලට පමණක් සීමා වී ඇති නමුත් ආගමික නීති හා වාර්තා වලට පමණක් අනුගත වී ඇති නමුත් වඩාත් ගෞරවනීය හා තේරුම්ගත නොහැකි පෞරාණික භාෂාවක් වන සංස්කෘත වේ.හල්හෙඩ් මහතා තම බෙංගාල භාෂාවේ ව්යාකරණයේ පෙරවදනෙහි සඳහන් කරන්නේ,පර්සියානු, අරාබි සහ ලතින් සහ ග්රීක භාෂාවන් අතර ප්රබල සමානකමක් තිබීම ගැන ඔහු පුදුමයට පත් වූ බවත්, එය හුදෙක් තාක්ෂණික හා රූපකමය වශයෙන් නොව, පිරිපහදු කලාවන් විකෘති කිරීම හෝ වැඩිදියුණු කළ පුරුදු අහම්බෙන් හඳුන්වා දී ඇති නමුත්,එම නම් වලින් මොනොසයිලයිබල්වල භාෂාවේ මූලික වැඩ වලදී සහ ශිෂ්ශ්ඨාචාරයේ ක්ෂණික උදාව මත මුලින්ම භාවිතා කරනු ලබන අභියාචනා භාවිතා වේ.ටෙලිංගා යනු සංස්කෘත භාෂාවේ උපභාෂාවක් වන අතර, එය අකා යන වචනය සොයාගෙන ඇති අතර,එය බ්රාහ්මණයන් විසින් සංස්කෘත ලිවීමේදී භාවිතා කරනු ලබන අතර, ඉන්දියාවේ අනෙක් සියලුම භාෂාවන් වැඩි වශයෙන් හෝ අඩු වශයෙන් ණයගැති බැවින්,ඇර්කා හෝ අරක්, ආසියාතික රටවල මෙම වචනය පොදුවේ භාවිතා කිරීම හා භාවිතා කිරීම අමුතු දෙයක් ලෙස නොපෙනෙන පරිදි නැගෙනහිර විවිධ භාෂාවන් හරහා තරමක් සොයාගත හැකිය.මෙම කරුණු වලට එකතු කළ හැකිය, මලබාර්හි මෙම පෙරදිග බීම නිපදවන ද්රව්යය අස්වැන්න ලබා දෙන ගස පුවක් ලෙස හැඳින්වෙන අතර, ටන්ගුසියානුවන්, කැල්මුක්ස්, කිර්ගයිස් සහ වෙනත් කණ්ඩායම් අතර, කුමිස්, එහි දැඩි තත්වයේ පවතී "අරක් හෝ රාක්" යන සාමාන්ය යෙදුමෙන්.ක්ලැප්රොත් පවසන්නේ කොකේසියානු වැසියෙකු වන ඔසෙටියානුවන්(ආරාක්) යන වචනය සියළුම ආසවනය කළ මත්පැන් දැක්වීමට “අරක්” යන වචනය යෙදූ බවත්, ඉහත සඳහන් කළ නිරීක්ෂණ සහ මතයන් තීරණය කළ බවත්ය
උපුටා ගැනීම අන්තර්ජාලයෙන්
මුල් නිර්මාණකරුට ප්රණාමය credit : uditha
image: edited lable
😱😱
ReplyDelete